1-9 A-D E-G H-M N-P Q-S T-Z

RICINOLEIC ACID (RİSİNOLEİK ASİT)

CAS NO: 141-22-0
EC NO: 263-060-9


METATAGS:InChI Key :WBHHMMIMDMUBKC-QJWNTBNXSA-N; C18H34O3; 12-D-hydroxy-9-trans-octadecenoic acid; 12-hydroxy-9-octadecenic acid; 12-hydroxy-9-octadecenoic acid; 12-hydroxyoctadec-cis-9-enoic acid; 9-octadecenoic acid, 12-hydroxy-, (9E,12R)-; ricinelaidic acid; ricinoleic acid; ricinoleic acid, (R-(E))-isomer; RICINOLEIC ACID; Ricinolic acid; Ricinic acid; 141-22-0; Kyselina ricinolova
(R,Z)-12-Hydroxyoctadec-9-enoic acid; Castor oil acid; 12-Hydroxy-cis-9-octadecenoic acid; Nouracid CS 80; 9-Octadecenoic acid, 12-hydroxy-, [R-(Z)]-; UNII-I2D0F69854; Kyselina 12-hydroxy-9-oktadecenova; l'acide ricinoleique; 12-hydroxyoleic acid
NSC 281242; (R)-12-Hydroxy-cis-9-octadecenoic acid; D-12-Hydroxyoleic acid; CHEBI:28592; 12-Hydroxyoctadeca-9-enoic acid; Oleic acid, 12-hydroxy-; 12R-hydroxy-9Z-octadecenoic acid; 9-Octadecenoic acid, 12-hydroxy-, (9Z,12R)-; 12-D-Hydroxy-9-cis-octadecenoic acid; I2D0F69854
12-Hydroxy-9-octadecenoic acid; AK-59237; Acide ricinoleique [French]
Kyselina ricinolova [Czech]; 9-Octadecenoic acid, 12-hydroxy-, (R-(Z))-; DSSTox_CID_21567; DSSTox_RID_79777; DSSTox_GSID_41567; Riconoleic acid; l'Acide ricinoleique [French]; W-108189; (9Z,12R)-12-hydroxyoctadec-9-enoic acid; HSDB 5634; EINECS 205-470-2; Acide ricinoleique; CAS-141-22-0; (9Z,12R)-12-Hydroxy-9-octadecensaeure; (R-(Z))-12-Hydroxy-9-octadecenoic acid; 9-Octadecenoic acid, 12-hydroxy-, (Z)-; AI3-17956; 9-Octadecenoic acid, 12-hydroxy-, (cis)-
Kyselina 12-hydroxy-9-oktadecenova [Czech]; 7431-95-0; NCGC00161336-02
(cis,R)-12-hydroxyoctadec-9-enoic acid; 9-Octadecenoicacid, 12-hydroxy-; Ricinolsaeure; 9-Octadecenoic acid, 12-hydroxy-; (9Z)-12-hydroxyoctadec-9-enoic acid; 9-Octadecenoic acid,12-hydroxy-,(Z)-; NCGC00181322-01; 61789-44-4; VESPULA PENSYLVANICA B708568K062; RICINOLEICACID; AC1LD7QR; 9-Octadecenoic acid, 12-hydroxy-, (theta-(Z))-; SCHEMBL18144; Flexricin 100 (Salt/Mix) ;83903_ALDRICH; R7257_SIGMA; BML2-F10; Jsp002440; CHEMBL3186422; DTXSID0041567; 83903_FLUKA; MolPort-003-939-239; (9Z)-(12R)-Hydroxyoctadecenoic acid
(Z,R)-12-hydroxyoctadec-9-enoic acid; 12-OH 9c-18:1; NCGC00161336-01; (9Z)-12-Hydroxy-9-octadecenoic acid #; AJ-63147; LP003967; (Z,12R)-12-hydroxyoctadec-9-enoic acid; 9-Octadecenoic acid, 12-hydroxy-, (R-(Z))- (9CI); I14-100469; 17026-54-9; RİSİNOLEİK ASİT; risinoleik asit; risinoleyik asit; ricinoleik acid; ricinoleic asit.

 

 


Görünüş: Berrak Amber Sıvısı
Kaynama noktası: 416.4 ° C
Yoğunluk: 0.94 g / mL
EINECS Numarası: 205-470-2

Resmi olarak 12-hidroksi-9-cis-oktadesenkoik asit olarak adlandırılan risinoleik asit bir yağlı asittir. Bu doymamış bir omega-9 yağ asidi [1] ve bir hidroksi asittir. Olgun Castor bitkisi (Ricinus communis L., Euphorbiaceae) tohumlarından veya ergotun sklerotiyumundan (Claviceps purpurea Tul., Clavicipitaceae) elde edilen tohum yağının önemli bir bileşenidir. Hintyağı yağındaki yağ asidi içeriğinin yaklaşık% 90'ı, risinoleik asitten oluşan trigliserittir.

Üretim
Ricinoleic asit, sabunlaştırma veya hidrolize hint yağı kesirli damıtması ile sanayiler için üretilmiştir. Çinko tuzu deodorantlar gibi kişisel bakım ürünlerinde kullanılır.

Risinoleik asit hazırlamaya yönelik ilk girişimler 1888 yılında Friedrich Krafft tarafından yapılmıştır.

Ricinoleic asit (12-hydroxy-9-cis-octadecenoic asit) doğal olarak, hintyağının yaklaşık% 90'ını oluşturan olgun tekerlekli bitkilerde (Ricinus communis L., Euphorbiaceae) meydana gelen, açık renkli, doymamış bir omega-9 yağlı asididir .

Üretim süreci:

Ricinoleic asit, temel koşullar altında genellikle hidroliz yoluyla hintyağından elde edilir. Endüstriyel olarak, risinoleik asit, sabunlaştırma veya hidrolize edilmiş hint yağı fraksiyonel damıtma ile imal edilir.

Ricinoleic asit, Sebacic asit, Undecylenic asit, Metil risinoleat, Hidroksi stearik asit (HSA) vb. De dahil olmak üzere birçok farklı türevin sentezi için mükemmel bir tepkin madde olarak görev yapmaktadır.


Uygulamalar

· Birincil kullanimlar kaplamalar, plastikler, mürekkepler ve kozmetik içerir.

· Poli (anhidritler) ilaçların kontrollü sunumu için araç olarak kullanılan hidrolitik olarak parçalanabilir polimerlerdir. Ricinoleic acid'e dayanan yeni bir biyolojik olarak parçalanabilir polianhidrit sınıfı sentezlenmiştir

Ricinoleic asit, virüslerin, bakterilerin, mayaların ve küflerin sayısının artmasını önlemede etkilidir. Beyazlatıcı, keratozlar, deri iltihabı, aşınmalar, fungal enfeksiyonlu parmak ve ayak tırnakları, akne ve kronik pruritus (kaşıntı) için topikal bir tedavi olarak başarılıdır. Genellikle, bu koşullar için, etkilenen alan her gece bir hintyağı ile ıslanmış bir bezle sarılır. Ricinoleic asit bakterisid olarak da kullanılır. Bu nedenle, yaraları öngörülen seyreltme seviyelerinde risinoleik asit ile yıkamak bazen önerilir.

· Ricin kan pıhtılaştırıcısı olarak görev yapar

· Macrolactones ve polyesterler risinoleik asitten türetilebilir

· Risinoleik asit kontraseptif jölelerde kullanılmıştır.

· Sabunlarda, amin bileşiklerinde, kesme yağlarında esterler, endüstriyel yağlama maddeleri, emülgatörler, metal işleme bileşikleri kullanılır.

· Ricinoleate sabunlar, su ürünleri yetiştirme sistemleri için yosun öldürücüler olarak patentlenmiştir.

· Pigmentlerin ve boyaların dispersiyonlarında kullanılır.

· Reçineler, ısıyla sertleşen akrilikler ve kurutmayan plastikleştirici esterlerde kullanılır.

· Ricinoleates ve hidroksi stearat bazlı kuaterner amonyum bileşikleri, kozmetik ciltleri ve saç bakımı, kişisel ürünler, mikrop öldürücü ilaçlar ve tekstil işleme maddeleri için kullanılmaktadır.

 

 

 


Appearance: Clear Amber Liquid
Boiling Point: 416.4 °C
Density: 0.94 g/mL
EINECS Number: 205-470-2

Ricinoleic acid, formally called 12-hydroxy-9-cis-octadecenoic acid is a fatty acid. It is an unsaturated omega-9 fatty acid[1] and a hydroxy acid. It is a major component of the seed oil obtained from mature Castor plant (Ricinus communis L., Euphorbiaceae) seeds or in sclerotium of ergot (Claviceps purpurea Tul., Clavicipitaceae). About 90% of the fatty acid content in castor oil is the triglyceride formed from ricinoleic acid.

Production
Ricinoleic acid is manufactured for industries by saponification or fractional distillation of hydrolyzed castor oil. The zinc salt is used in personal care products, such as deodorants.

The first attempts to prepare ricinoleic acid were made by Friedrich Krafft in 1888.

Ricinoleic acid (12- hydroxy-9-cis-octadecenoic acid) is a light coloured, unsaturated omega-9 fatty acid that naturally occurs in mature castor plant (Ricinus communis L., Euphorbiaceae) which constitutes for about 90% of the castor oil.

Production Process:

Ricinoleic acid is obtained from castor oil through hydrolysis, usually carried out under basic conditions. Industrially, ricinoleic acid is manufactured by saponification or fractional distillation of hydrolyzed castor oil.

Ricinoleic acid serves as an excellent reactant for the synthesis of several different derivatives including Sebacic acid, Undecylenic acid, Methyl ricinoleate, Hydroxy stearic acid(HSA) etc.


Applications

· Primary uses include, coatings, plastics, inks and cosmetics.

· Poly (anhydrides) is hydrolytically degradable polymers which have been used as vehicles for controlled delivery of drugs. A new class of biodegradable polyanhydrides based on ricinoleic acid has been synthesized

· Ricinoleic acid is effective in preventing the growth of numerous species of viruses, bacteria, yeasts, and molds. It's successful as a topical treatment for ringworm, keratoses, skin inflammation, abrasions, fungal-infected finger- and toenails, acne, and chronic pruritus (itching). Generally, for these conditions the affected area is wrapped each night in a castor oil-soaked cloth. Ricinoleic acid is used also as a bactericide. Hence, washing wounds with ricinoleic acid at prescribed dilution levels is sometimes recommended.

· Ricin acts as a blood coagulant

· Macrolactones and polyesters can be derived from ricinoleic acid

· Ricinoleic acid has been used in contraceptive jellies

· Used in soaps, amine compounds, esters in cutting oils, industrial lubricants, emulsifiers, metal working compounds.

· Ricinoleate soaps have been patented as algaecides for aquaculture systems.

· Used in dispersion of pigments and dyes.

· Used in resins, thermosetting acrylics and non-drying plasticizing esters.

· Quaternary ammonium compounds based on ricinoleates and hydroxy stearates have been used in for cosmetics skin and hair care, personal products, germicides and textile processing agents.

 

 

Acar Kimya A.Ş. © 2015 Tüm Hakları Saklıdır.