1-9 A-D E-G H-M N-P Q-S T-Z

D-PANTHENOL

Butanamide, 2,4-dihydroxy-N-(3-hydroxypropyl)-3,3-dimethyl-, (R)- ; Butyramide, 2,4-dihydroxy-N-(3-hydroxypropyl)-3,3-dimethyl-, D-(+)- ;Butanamide, 2,4-dihydroxy-N-(3-hydroxypropyl)-3,3-dimethyl-, (2R)- ; D Panthenol; DPanthenol; d panthenol; dpanthenol; D PANTHENOL; D-Panthenol; d pantenol; D PANTENOL; d pantenol; DPANTENOL; dpantenol; DEXPANTHENOL; dexpanthenol; dexpantenol; DEXPANTENOL;Dexpanthenol; DEKSPANTHENOL; DEKSPANTENOL; dekspanthenol; dekspantenol; dexpanthenolum; DEXPANTHENOLUM; dekspanthenolum; DEKSPANTHENOLUM;Dexpanthenolum; PROPONOLAMINE; PROPONOLAMİNE; proponolamın; proponolamin; d-Pantothenyl alcohol; Bepanthen; Propanolamine, N-pantoyl-; n pantoyl; n pantoyil; alkol; bepanten; BEPANTEN; D-Panthenol; D-Panthoenyl alcohol; Provitamin B5.

 

 

Renksiz-hafif sarımsı, berrak çözeltidir.Özellikleri: D-Panthenol sudaki % 75'lik bir çözeltisi olarak, kozmetik endüstrisinde ileri işleme için aktif madde olarak kullanılır.
Saf D-Panthenol'e göre daha düşük bir viskositeye sahiptir. Suyla , etanol, metanol ve propilen glikolle kolaylıkla karışır. Katı ve sıvı yağlarda çözünmezler.Uygulamalar: D-Panthenol kozmetik preparatlarının hemen hemen her çeşidinde uygulanır. Saç, cilt ve tırnaklara bakım yapar. Modern kozmetikteki trend, terepatik etkililik sağlayan maddeleri içeren formülasyonlardır. Bölgesel olarak uygulanan Panthenol'ün etkisi bir çok çalışmada teyid edilmiştir. D-Panthenol, Vitamin B5 olan Pantothenic asidin biyolojik olarak kararlı, aktif bir formudur. İnsan ara metabolizmasında anahtar rol oynayan D-Pantothenic asidin provitaminidir. Vitamin B5'in eksikliği dermatolojik olarak hastalıklara sonuç verebilir. Panthenol çözeltileri, saf Panthenollere göre düşük viskoziteleri nedeniyle daha kolay işlenirler.Ciltteki rolü; Derin nüfuz eden nemlendiricidir, epitelizasyonu uyarır, yara iyileştirici ve anti-inflammatory etki.Saçtaki rolü; Uzun süre dayanan nemlendiricidir, saçı zarar görmekten korur, kalınlaştırır, matlığını ve parlaklığını düzeltir.Tırnak bakımındaki rolü; Hidrasyonu (su tutma) düzenler, esneklik verir.D-Panthenol'ün ilaçlardaki ugulama alanları; şuruplar, haplar, ampüller, kremler, jeller ve kapsüllerdir. Sıvı multivitamin ve Vitamin B kompleksi preparatlarında D-pantotenatlara nazaran D-Panthenol tercih edilir çünkü pH 5'in altında D-Panthenol dikkate değer bir şekilde daha kararlıdır.Bölgesel olarak uygulanan Pantenol, cilt tarafından emilir ve patotenik aside dönüşür. Panthenol içeren bir krem ciltte UV ışınları nedeniyle oluşan kızarıklıkları engeller. % 5 Panthenol içeren bir kremin ciltteki yaraları % 30'a kadar iyileştirdiği saptanmıştır. Cilde düzenli olarak uygulanan Panthenol içerikli bir krem, kuru cildin nem içeriğini düzeltir. Yüksek su içeriği saçı, tarama, fırçalama, kurutma ve permanın sebep olduğu zararlardan korur.
Cilt bakım ürünleri için D-Panthenol'ün kulllanımı tavsiye edilir. Saç ve tırnak bakım ürünlerinde D ve D,L-Panthenol kullanılabilir, her ikisi de eşit etkililiktedir.
Kozmetik ürünlerin etiketlerini okuma alışkanlığınız var ise en sık karşınıza çıkan kimyasallardan birisi de pantenoldür. Pantenol pantotenik asidin alkolle birleşmesinden meydana gelen bir moleküldür. Kelime anlamı "her yerde bulunan" manasına gelen " pantos" sözcüğünden türetilmiştir. Formülasyonlara baktığımızda da isminin hakkını veren bir molekül olduğunu söyleyebiliriz.Pantenol vücuda alındığında hızla D-pantotenik aside dönüşür. Pantotenik asit B5 vitaminin koenzimidir. B5 vitamini pantoat ve ß alanin kısımlarından meydana gelmiştir. Bununla birlikte pantotenik asit genel olarak B5 vitamini olarak bilinmektedir. Pantotenik asit hayvanlarda sentezlenmemekle birlikte eksikliği bildirilmemiştir. Bitkilerde doğal olarak sentezlenmektedir. D, L formları ile rasemik karışımlar halinde bulunabilir. En çok kullanılan formu D-pantenol ( dekspantenol) dür.B5 vitamini memeli hücrelerinde Koenzim A' nın sentezi için esansiyel olarak gerekli bir maddedir. Suda ve etanolde çözünür bir vitamin olan B5 vitamini şeffaf bir görünüme sahiptir. Nemlendirici, yatıştırıcı ve yumuşatıcı özelliklere sahiptir. Aynı zamanda güneş yanığı, rinit, konjonktivit ve yara iyileştirici özellikleri nedeniyle topikal tedavilerde ( ülserler, yanıklar vb.) kullanılmaktadır. Pantenol ve pantotenat çok düşük toksisiteye sahip olduğu belirtilse de bazı alerjik reaksiyonlar rapor edilmiştir. Nedeni bilinmemekle birlikte nadir de olsa antibiyotikler, barbitüratlar ve narkotiklerle alındığında alerjik reaksiyonlar gösterebilir. Arı sütü ile etkileşebileceği bildirilmiştir. Hemofilisi olan hastaların pantenol ve türevlerini almaktan kaçınmaları gerekmektedir, kanama süresinde uzamaya neden olmaktadır.
Pantenol kullanımı genel olarak sınıflandırılacak olunursa saç preparatları, cilt bakım ürünleri ve yara iyileştirici preparatlarının formülasyonlarına girmektedir. Genel olarak kullanım oranı % 5'dir.Pantenol su varlığında yavaşça dekompoze olur. Bu yüzden lakton, hidroksikarboksilik asidin poli esteri gibi moleküllerle stabilize edilmesi gerekmektedir.

SAÇ BAKIMINDA PANTENOL

Pantenol saç bakım preparatlarında yoğunlukla kullanılan kimyasallardan birisidir.
Nem tutucu özelliği sayesinde saç tellerinin çapını %10 a kadar arttırır. Deriye ve saça nüfuz edebilir.
Saça nüfuzundan sonra atmosfer koşullarına, saçın taranmasına bağlı olmaksızın saçın nemini korumasına yardımcı olur.
Saç kremleri, şampuanlar, saç uzatmak için kullanılan preparatlar, saç şekillendirici ürünler, aerosol saç spreyleri gibi bir çok ürünün formülasyonunda yer almaktadır.
Pantenol numunesi pantenol ve çeşitlerini (D-pantenol, DL-pantenol, pantotenik asit) içermektedir.
Kontrol numunesi distile sudur. Çalışmada saçın çap artışından sorumlu olan dermal pupilla hücreleri 48 saat boyunca strese maruz bırakılmışlardır ve kimyasalların dermal pupillanın metobolik aktivitesindeki yaptıkları değişimler gözlenmiştir.

CİLT BAKIMINDA PANTENOL

Pantenol günümüzde topikal olarak uygulanan hemen her ürünün bileşiminde bulunmaktadır.
Pantenol cilde çok iyi penetre olduğundan kolaylıkla emilir ve etkisini gösterir.
Nemlendiriciler, güneş kremleri, gece bakım kremleri, tonikler, temizleyici sütler, pantenolün bileşimine girdiği ürünlerden sadece birkaçıdır. .
Losyonlar ve kremlerde pantenol cildin nemlenmesini sağlar. Su tutucu özelliği sayesinde cilde nem çekerek cildin daha güzel ve yumuşak bir görüntüye sahip olmasına yardımcı olur.
Pantenol deriye absorbe olduğundan kırışıkları ve çatlakları su ile doldurarak cildin görünümünü de düzeltir.
Pantotenik asit normal epitelyal fonksiyon için gereklidir.
Karbonhidratlar, yağ asitleri, proteinler, glukoneogenez, sterol, steroid hormonlar ve porfirinler gibi maddelerin metabolizması için önemli olan enzim katalizli reaksiyonların çeşitli kofaktörleri gibi davranan koenzim A nın komponentidir.
Dekspantenolün (D-pantenol) topikal kullanımı sonucunda deriye penetrasyon oldukça iyidir ve yağ içinde su emülsiyonları gibi bir taşıyıcı içinde olduklarında oldukça yüksek konsantrasyonlara ulaşabilmektedir.
Topikal dekspantenol stratum korneumun hidrasyonunu arttırır, transepidermal su kaybını azaltır böylelilikle cildin yumuşaklık ve elastikiyetini sağlar.

KOZMESÖTİK OLARAK PANTENOL

Pantenolün yara iyileştirici özellikleri konusunda bir çok çalışma yapılmıştır.
Bu çalışmalarda genellikle dekspantenol kullanılmaktadır.

Acar Kimya A.Ş. © 2015 Tüm Hakları Saklıdır.